בחניית נכים מותר להחנות אך ורק רכב המוגדר כ"רכב נכה". מדובר ברכב השייך לנכה או כזה אשר משמש להסעת אדם בעל מוגבלות, אשר נמצא זכאי לקבלת תו. בשל סיבות שונות, חלקן מהותיות אך חלקן פרוצדורליות, קיימים במדינת ישראל כמה וכמה סוגים שונים של תו נכה. ההבדלים ביניהם אינם גדולים ובכל זאת, קיימים במידה כזאת או אחרת. כל מה שרציתם לדעת על סוגי תו נכה, מהם הקריטריונים לקבלת כל תו ומה הם מקנים.
איך מזהים את תווי הנכה השונים?
נכון לשנת 2021 מוכרים בישראל ארבעה סוגים נבדלים של תו נכה. חלק מהתווים מונפקים אך ורק לנכים המוכרים על ידי משרד הביטחון והתווים האחרים מונפקים ללא מעורבות של משרד הביטחון.
- תו נכה משולש ירוק – צורתו כצורת כרטיס אשראי פלסטי, שבחלקו הימני מסומן משולש שצבעו ירוק. זהו התו הרגיל שמייצג מי שאושרו לו אחוזי נכות המקנים זכאות לתו, למרות שאין הוא זקוק לכיסא גלגלים.
- תו נכה מלבן כחול, עם סימון כיסא גלגלים – צורתו כצורת כרטיס אשראי או כרטיס חיוב פלסטי, שבחלקו הימני דמות אדם ישוב בכיסא גלגלים על רקע מלבן כחול.
- תו נכה משולש ירוק, משרד הביטחון (לנכי צה"ל ואנשי כוחות הביטחון) – צורת התו כצורת כרטיס אשראי כשבחלקו הימני משולש ירוק שבתוכו ציור של כלנית אדומה.
- תו נכה כיסא גלגלים, משרד הביטחון (לנכי צה"ל ואנשי כוחות הביטחון) – צורת התו כצורת כרטיס פלסטיק, ובו סימון כיסא גלגלים על רקע כחול ובנוסף לכך כלנית אדומה מוקטנת.
אילו פרטים יופיעו על כל סוגי התווים ואיך השפיעה הרפורמה?
צורת תווי הנכה כולם מבוססת על מתכונת רישיון הנהיגה החכם הממוחשב. על כל תו מוטבע בטכנולוגיה מיוחדת מספר זיהוי עם הולוגרמה. במידה והתו מונפק לתקופה מסוימת, יופיע בו תאריך ההנפקה ותאריך סיום התוקף. בעבר, על כל כרטיס פלסטי היה מוטבע מספר הרכב או שני מספרי רכב שאושרו לשימוש הנכה. לאור הרפורמה של משרד התחבורה, בתווים החדשים אין זיהוי של מספר הרכב. בנוסף, כיום לא מצוינים פרטיו האישיים של הנכה על התו מלפנים, כפי שהיה עד לא מכבר.
על פי מספר התו יכולים פקחים או שוטרים לבדוק את המאגר ולדעת לאיזה רכב ניתן להצמיד את הכרטיס. על פי החוק, כל תו נכה ניתן להצמיד אך ורק לרכב או שניים, שאושרו עם הבקשה. במידה ומחליפים את הרכב, יש לדווח על מספר הרכב החדש אך ניתן להמשיך להשתמש באותו התו. זאת למניעת סרבול בירוקרטי ועיכובים בהנפקת חידושים כפי שהיה בעבר.
מהי המשמעות המיוחדת של תו עם כיסא גלגלים?
כלל התווים מאפשרים חניה בכל חניית נכים כחוק, וכן העמדת הרכב במקום אסור לחניה, על פי המוגדר בחוק. כמו כן, ניתן פטור מתשלום בגין חניה, במקומות ציבוריים. תו עם סימון של כיסא גלגלים, בין אם מונפק עבור נכי צה"ל ובין אם לבעל נכות כללית, נושא עימו משמעות מיוחדת. על פי החידוש לחוק חניית נכים, סימון זה מאפשר לא רק לחנות בחניית נכים אלא גם רשות נסיעה בנתיבים מיוחדים. כך לדוגמא נתיב המוגדר כנתיב תחבורה ציבורית המיועד לאוטובוסים, מוניות או לרכבים בתפוסה מלאה, מותג לשימוש גם לרכב נכה. יובהר כי תו נכה ללא סימון כיסא גלגלים לא מאפשר נסיעה בנתיב מסוג זה.
אולי יעניין אותך גם:
תו נכה לחולי לב – האם חולי לב זכאים לקבלת תו נכה?