רבים סבורים כי רק אנשים בעלי רגליים נכות, משותקים או רתוקים לכיסאות גלגלים זכאים לקבל תו נכה. אך לא רק בעלי כיסאות גלגלים עשויים להתמודד עם אתגרים משמעותיים בתחום הניידות והתנועה. גם חולים אונקולוגיים עשויים במקרים מסוימים להיות זכאים לתו נכה.
מתי חולה אונקולוגי יהיה זכאי לתו נכה?
החוק מכיר כיום בעובדה שלא רק נכות שמחייבת כיסא גלגלים מביאה עימה זכאות לתו נכים. גם מחלות אחרות אשר משפיעות בצורה מהותית על יכולתו של החולה ללכת בצורה חופשית יביאו בתנאים מסוימים לאנשי משרד התחבורה או רשות הרישוי לאשר תו שמקנה הקלות רבות בתחום החניה (אך לא רק בו). ככלל, החולה האונקולוגי עשויי לחוות תקופות שבהן תסמיני המחלה או הטיפול גורמים לחולשה רבה וקשיי הליכה. לדוגמא, במהלך טיפולי הקרנות או כימותרפיה החולה חווה חולשה רבה ותסמינים כגון בחילות, סחרחורות. כמו כן, החולה עלול להיות חשוף בתקופה זו להידבקות במחלות נוספות. אי לכך שימוש בתו מסייע הן בקבלת טיפולים רפואיים ובדיקות והן בהקטנת הסיכון לתחלואה נלווית.
אילו תועלות מקנה התו לחולה אונקולוגי?
לאחר הגשת בקשה, בין אם דרך וועדה רפואית של ביטוח לאומי ובין אם בפניה ישירה למשרד התחבורה, יוחלט האם התו יאושר או יידחה. במקרה שהבקשה נדחית, ניתן להגיש ערעור או לפנות מחדש במקרה שבו חל שינוי רפואי משמעותי. התועלות של התו עבור החולה האונקולוגי הן: אפשרות להעמיד את הרכב בחניית נכים בעלת סימון, הגשת בקשה לקבלת מקום חניה סמוך לבית (בכפוף להחלטת הרשות המקומית), חניה ללא תשלום, היתר לחנות על המדרכה או במקום אסור, אם אין מנוס מכך ובתנאי שהדבר אינו מפריע לעוברים בדרך או מסכן אחרים.
האם התו ניתן רק לחולה אונקולוגי המסוגל לנהוג?
התו ניתן הן לחולים שמסוגלים לנהוג בעצמם והן לחולים שנבצר מהם לנהוג, בשל מחלתם או בשל כל סיבה אחרת. למעשה, ניתן להצמיד את התו לעד שני רכבים, אחד מהם של הנכה עצמו והשני – לא. הדבר הקובע הוא השימוש ברכב. במידה וזהו רכב שמשמש בצורה קבועה להסעת הנכה, יצהיר הנכה על מספר הרכב המשמש אותו. את התו אפשר להצמיד לרכב רק בשעה שהוא אכן משמש את הנכה. כך לדוגמא, בתו ניתן להשתמש להסעת הורה חולה או קרוב חולה אחר, להסעת חולה אונקולוגי שמלווה על ידי מטפל קבוע וכדומה.
אילו אישורים צריך למסור לצורך קבלת התו?
לצורך אישור ומימוש הזכאות יש להמציא אישורים רפואיים וחוות דעת, מטעם אונקולוג. ממצאי בדיקות ולעיתים החלטות של וועדות רפואיות חיצוניות עשויים גם הם להביא תועלת לעניין זה. הזכאות לקבלת התו איננה מידית או אוטומטית. באם התו יוכל לסייע לחולה הוא יאושר אך רק בתגובה להגשת בקשה מטעמו של החולה או בסיוע של גורם מטפל או בן משפחה.
על מנת לקבל תו נכה לחולים אונקולוגיים יש צורך למסור אישורים רפואיים, תוצאות בדיקות וחוות דעת מרופא מטפל, אונקולוג או שילוב של רופאים רלוונטיים אם קיימים מחלות רקע נוספות. במידה ואושרה לחולה נכות, קבועה או זמנית, של 60 אחוז ומעלה, אישור הנכות מקנה זכאות לתו בסבירות גבוהה מאוד, בצירוף עם חוות הדעת. אם רופא סבור כי השימוש ברכב צמוד עם תו חניה ימנע החמרה במצבו הרפואי של חולה אונקולוגי, קיים סיכוי גבוה שהתו יאושר. את האישורים הללו בצירוף רישיון נהיגה או תעודת זהות ורישיון רכב יש להעביר לגורמים המוסמכים במשרד התחבורה.
אולי יעניין אותך גם:
תו נכה לחולי לב – האם חולי לב זכאים לקבלת תו נכה?
הליך אישור תג נכה – איך זה עובד? ואיך להגיע מוכנים?