האם כל חולה פרקינסון זכאי לתו נכה? לא בהכרח. מי כן זכאי ומי לא, מי קובע ומי מחליט, איך בכלל מגישים בקשה ומה עושים ומהי המשמעות של התו – את כל הדברים החשובים הללו נסביר בשורות הבאות.
הזכאות לתו מקילה מאוד על חולה פרקינסון בעל רכב נכה או קרובי משפחה המסיעים אותו (או גורם טיפולי כגון סייעת או חונך מלווים, בעלי רישיון נהיגה). קבלת התו כמו גם הטבות מסוגים אחרים, תלויה מאוד באופי המחלה ובמצבו התפקודי והרפואי של החולה. חולי פרקינסון עשויים, בהתאם לחומרת המחלה, להיות זכאים לקצבאות וזכויות נוספות כגון שיקום מקצועי וקצבאות ניידות. חלק מהזכויות הללו ניתנים למימוש בביטוח לאומי, אך לא כך לגבי תו נכה. לצורך כך יש לפנות לגורמים אחרים שהוסמכו לכך על פי החוק.
מתי חולה פרקינסון זכאי לקבל תו נכה?
פרקינסון בדרך כלל זו מחלה כרונית שמתאפיינת בהתדרדרות הדרגתית. ניתן באמצעות טיפול ופיזיותרפיה להאט את המחלה אולם הפרעות בתנועה וסימפטומים שונים כגון שרירים נוקשים ורעידות יופיעו בשלב כזה או אחר. הדבר נגרם לא בשל ליקוי אורתופדי או פציעה אלא בשל ליקוי נוירולוגי בתאי העצב במוח. במידה והסימפטומים של המחלה גורמים לאובדן מהותי של יכולת הניידות, אפילו אם החולה מסוגל להסתדר בלי כיסא גלגלים בשלב זה, עדיין ישנה אפשרות לעמוד בתנאי הזכאות לתג נכה. הדבר כפוף לאישור של רופא ממשרד התחבורה.
כיצד מגישים בקשה לתו נכה בשל מחלת פרקינסון?
לצורך הגשת הבקשה יש להכין את כל המסמכים הרפואיים, תוצאות הבדיקות או חוות הדעת הרפואיות המתאימות. משרד התחבורה לא בהכרח מביא בחשבון שיקולים אוטומטיים של ביטוח לאומי לעניין קצבאות נכות, כך שגם אם עברתם בעבר ועדה רפואית, יתכן שתצטרכו לעבור הליך נפרד. אם נקבעו אחוזי נכות, מומלץ להמציא גם את האישור הרלוונטי. מעבר לזה, העקרונות הכללים של זכאות לתו נידונים בחוק חניה לנכים, שנחקק בשנת 1993. את הבקשה יש להגיש למשרד התחבורה, רשות הרישוי. חשוב לציין כי אין צורך להגיע למשרד התחבורה ובדרך כלל אין צורך בוועדה רפואית. אם המסמכים שיבדקו יאושרו על ידי רופא מוסמך מטעם משרד התחבורה, התו יישלח בדואר לכתובת הרצויה. במידה ורופא קובע שעל פי המסמכים מדובר בנכה קשה או כאשר אי שימוש ברכב צמוד עלול לפגוע מבחינה בריאותית, התו יאושר.
האם יש סימון מיוחד לתו נכה עבור חולי פרקינסון?
במידה וחולה פרקינסון זקוק לכיסא גלגלים, יונפק לו תו עם סימון של כיסא גלגלים. במידה ולא, יאושר בדרך כלל תו המאופיין עם סימון של משולש שצבעו ירוק. לא קיים תו אשר מציין את המחלה ואין לכך כל משמעות. למעשה חוק חניית נכים לא עושה הבחנה ולא מבדיל בין התווים השונים. קבלת התו מאפשרת לרכב של הנכה לחנות בכל חניה המסומנת כחניית נכים. כמו כן, ניתן במידת הצורך לפנות לרשות המקומית על מנת שתאשר חניית נכים קרוב לבית. הקלה נוספת היא אפשרות לחנות את הרכב גם במקום אסור לחניה לפי הצורך, אם אין בכך להפריע לתנועה או סיכון לעוברים ושבים (כאשר אין חניית נכים פנויה).
מה עושים אם הבירוקרטיה נראית מסובכת?
אם הבירוקרטיה של קבלת התו נראית מסובכת או שהתקבלה תשובה שלילית, ניתן להיעזר בגופים המייצגים נכים. ישנן חברות שמסייעות להגיש בקשה, מתוך היכרות רבת שנים עם הפרוצדורות ועם ההליכים המקובלים. ערעור צריך להגיש סמוך לקבלת התשובה.
אולי יעניין אותך גם:
כמה אחוזי נכות צריך בשביל תו נכה?
תו נכה ונכות נפשית: האם הסובלים מבעיות נפשיות זכאים לתו נכה?